dania z włoską mozzarellą

Pyszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a gruntownie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, jednak również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

przepisy na włoskie dania   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak de facto ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd więc wziąć innowacyjny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – rzeczywiście warto dopłacić i radować się pysznym smakiem.