Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy typ restauracji. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, sycące oraz ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi goście kosztują mniej znane potrawy – risotto, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na elementów: jak wiele półproduktów naprawdę pochodzi z Włoch, czy w menu znajdują się też nie tak typowe dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność i potrawy z różnych części kraju. Najlepsza włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski klimat.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .
Aromatyczne wina z Włoch
Żadna knajpka włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może zapominać trunków. Obiad bez wyjątku powinien obejmować też aperitiff. Odrobina alkoholu to we Włoszech standard. zobacz Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie toskańskie bolgheri, lombardyjskie oltrepo pavese i marsala z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi mieć bogatą kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba poszukać restauracji, która umie przygotować nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film