Trattoria Kraków

Chcesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co zapewnia pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeżeli porządnie zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

Pizzeria Kraków

   

Jednak w pierwszej kolejności: trochę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem kultowym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano czy też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Ewidentnie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, również jeżeli chodzi o pizze. Jedna reguła jednak jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!

Czym znamionuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i w największym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki.

Co jest potrzebne oprócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Następnie pora na ukochane dodatki, chociaż wolno trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najlepiej także gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – inaczej przystroić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.